Mindfulness-ohjaus

Nainen tekee mindfulness harjoitusta

Mitä mindfulness on?

Mindfulness on havainnoinnin ohjaamista ja sen tietoista suuntaamista. Se on hyväksyvää läsnäoloa, elämistä tässä hetkessä ja keskittymistä siihen mitä kulloinkin pidät itse olennaisena. Mindfulness soveltuu erinomaisesti stressiä vähentäväksi työkaluksi ja sen harjoittaminen tutkitusti tukee erilaisia palautumisen ja stressinhallinnan prosesseja. Mindfulnessia voi käyttää erinomaisin tuloksin myös esiintymisjännityksen lievittäjänä. Itse sekä mindfulness-ohjaajana että laulunopettajana pystyn ohjaamaan ammattitaidolla myös laulamista jännittäviä.

 

Mitä se ei ole?

Mindfulness ei ole esimerkiksi kaiken nöyrästi hyväksymistä, muiden heittopussiksi joutumista tai kykyä olla ajattelematta mitään (kaikki kuulemiani kuvauksia mindfulnessista). Ihminenhän ei oikeasti voi, ainakaan pientä hetkeä kauempaa, olla ajattelematta mitään, eikä kukaan voi myöskään itse päättää mitkä asiat milloinkin ajatuksiksi muotoutuvat. Moni silti kuvittelee, että vaikkapa meditoinnin idea on ”tyhjentää pää”. Tästä ei meditoinnissa tai mindfulnessissa ole kuitenkaan kyse. Esimerkiksi ahdistuneelle ei voi sanoa ohjeeksi, että älä ajattele niitä ahdistavia ajatuksia. Tämän tietää jokainen aamuyön tunneilla stressaaviin ajatuksiin heräävä. Ja kaiken kukkuraksi ne asiat, joita aktiivisesti pyrimme olemaan ajattelematta, yleensä nousevat herkimmin mieleemme.

 

Meillä on kuitenkin mahdollisuus olla ”kuuntelematta” ajatuksiamme. Miten se tapahtuu?

Mindfulness on työkalu, jonka avulla voimme päättää mihin ajatuksiin kiinnitämme huomiomme ja mihin emme. Harjoittelemme mindfulness-harjoitteissa hyväksymään sen tosiasian, että hyvinkin monenlaisia ajatuksia pulpahtaa päähämme – mutta teemme sitten tietoisen, aktiivisen valinnan siitä lähdemmekö näiden ajatusten mukaan vai emme.

Mindfulnessin harjoitteiden kautta voimme oppia myös mm. havainnoimaan kehomme viestejä, kuuntelemaan muita ihmisiä paremmin sekä huomaamaan tunnereaktioitamme nopeammin – eikö olisikin ihanaa jos ehtisi rauhoittaa itsensä ennen kuin räjähtää vitkutteleville lapsilleen tai typerästi käyttäytyvälle työkaverille? Mindfulnessin avulle se on mahdollista. Ei kuitenkaan helppoa eikä nopeaa, vaan vaatii harjoittamista.

 

Voisiko minä hyötyä mindfulnessista?

Kaikki tuntemani ihmiset, jotka ovat harjoittaneet mindfulnessia pitempään kuin pari kuukautta, ovat todenneet sen olleen hyödyksi oikeastaan kaikessa – arjessa, työssä, läheisten kanssa, itsen kanssa. Ihmiset sanovat suunnilleen tällaisia asioita: ”olisinpa aloittanut tämän harjoittamisen jo vuosia sitten” ja ”en olisi ikinä uskonut mihin kaikkeen mindfulness todella on vaikuttanut”. Niinpä oman kokemukseni perusteella sanoisin, että sinun kannattaa ainakin kokeilla. Et menetä mitään, mutta saat mahdollisuuden oppia jotakin uutta!

 

Mitä mindfulness-ohjauksessa tapahtuu?

Teemme aluksi kartoituksen tilanteestasi. Mihin kaipaat apua, millaiset asiat tuntuvat hankalilta? Millaisia tavoitteita voisimme kirjata ylös kertomasi perusteella? Nämä kartoitukset ja tavoitteet toimivat prosessin suunnannäyttäjinä. Pääpaino tapaamisissa on kuitenkin itse harjoittamisella. Teemme monenlaisia mindfulness-harjoitteita, ottaen huomioon tilanteesi, jaksamisesi, voimavarasi ja toiveesi. Tutustumme hyvin erilaisiin harjoitteisiin, jotta voisit löytää juuri Sinulle parhaiten sopivat.

Ohjausprosessi on aina erilainen. Jos tavoitteesi liittyvät varmempaan esiintymiseen luentosalissa tai laulutekniikan parantamiseen, teemme luonnollisesti osana ohjausta näihin suoraan liittyviä harjoituksia. Jos tavoitteesi ovat paremman keskittymisen ja läsnäolevan kuuntelun puolella, korostamme harjoitteissa niitä.

 

Mitä mindfulness-ohjauspaketti sisältää?

Mindfulness-ohjaus sisältää viisi tapaamiskertaa (1x 75min ja 4x 60min). Kerrat olisi hyvä pitää melko tiheästi, lähtökohtaisesti kolmen kuukauden sisällä. Paketti sisältää varsinaisten tapaamisen lisäksi sinulle henkilökohtaisesti laaditun harjoitussuunnitelman, joka vaihtuu muutaman viikon välein, linkin tiettyjen harjoitteiden ohjevideoihin sekä kolme sähköpostissa saapuvaa tsemppikirjettä, joissa on tietoa, pohdittavaa, lukuvinkkejä ja kotitehtäviä.

 

Kiinnostuitko mindfulnessin historiasta ja perinteistä? Täältä löydät tietoa länsimaisen mindfulnessin kehittäjästä, Jon Kabat-Zinnistä.